Rengaspanssari

Selkeät, kuvitetut ohjeet rengaspanssarin valmistamiseen. Teksti ja kuvitus © Kimmo Kulovesi.

Sisällys

Johdanto
Tarvikkeet
Välttämättömät tarvikkeet.
Renkaiden valmistus
Rautalangasta väännettynä: paljon pieniä renkaita.
4-yhteen-kaava
Yleisin tapa valmistaa rengaspanssaria yksityiskohtaisesti esiteltynä.
6-yhteen-kaava
Hieman vaikeampi tapa valmistaa tiheämpi panssari. Esitietona oletetaan 4-yhteen-kaavan valmistus.
Lisäohjeita ja vinkkejä
Esimerkkejä rengaspanssarin lukuisista käyttötarkoituksista.

Johdanto

Keskiajan luultavasti merkittävin haarniskatyyppi oli rengaspanssari (englanniksi "maille", "mail" tai modernimmin "chainmail"). Rengaspanssari on hienon näköistä ja metallisesta koostumuksestaan huolimatta lähes kangasmaisen taipuisaa. Rengaspanssaria näkee nykyään lähes kaikissa keskiaika- ja fantasiaelokuvissa, joten kyseessä on selkeästi trendikäs vaatekappale.

Aikoinaan rengaspanssarin valmistaminen oli kallista ja vaikeaa, mutta nykyään kaupasta valmiina saatavan rautalangan ansiosta on mahdollista valmistaa rengaspanssarijäljitelmiä varsin helposti ja pienin kustannuksin. Rengaspanssarin valmistaminen on (joidenkin mielestä) mukavaa näpertelyä, ja valmis panssari soveltuu hyvin keskiaikarekvisiitaksi live-roolipelaamiseen tai teatteriin tai päivällistilaisuuksiin. Varsinaisen panssarin lisäksi rengaspanssaritekniikalla voi valmistaa muitakin enemmän tai vähemmän käyttökelpoisia ja roolipelinörttimäisiä varusteita, esim. noppapusseja ja avainketjuja.

Näillä sivuilla on kuvitetut ohjeet parin yleisimmän länsimäisen rengaspanssarityypin valmistukseen, sekä siihen liittyviä sekalaisia ohjeita ja vinkkejä. Tein sivut alunperin lukiossa kuvaamataidon työnä, joten painoarvo on ollut ensisijaisesti kuvituksen selkeydessä, eikä esimerkiksi oikeakielisyydessä tai ohjeiden kattavuudessa, mutta isommista virheistä saa kuitenkin silti ilmoittaa. Sanoudun varmuuden vuoksi irti kaikesta vastuusta ohjeiden käyttökelpoisuuden ja niiden noudattamiseen liittyvän työturvallisuuden suhteen. Toivottavasti näistä kuitenkin on edelleen iloa ja/tai hyötyä jollekin. =)

< ohjeisiin >
 

58938 kävijää 2002-04-18 jälkeen.
π