Rengaspanssari

4-yhteen (1/6)

Ylivoimaisesti eniten käytetty rengaspanssarityyppi noudattaa 4-yhteen-kaavaa (engl. "4-in-one"). Nimensä mukaisesti se tarkoittaa että yhden renkaan läpi kulkee aina neljä muuta rengasta. Vastaava kaava toimii myös millä tahansa parillisella määrällä renkaita, joista tosin harvemmin käytetään 6-yhteen-kaavaa monimutkaisempia versiota. Mitä enemmän renkaita yhden renkaan läpi menee, sitä tiheämpää panssarista tulee. Renkaan kokoa miettiessä voi siis sovitella kaavan mukaista määrää renkaita yhden renkaan sisään ja kokeilla kuinka hyvin renkaat mahtuvat tällöin vielä liikkumaan.

Sekä 4-yhteen- että 6-yhteen kaavoista on sekä ns. eurooppalainen ja itämainen versio. Yleensä kuitenkin sanottaessa pelkästään "4-yhteen" tarkoitetaan juuri eurooppalaista versiota, joka myös näissä ohjeissa esitellään. Lisäksi on olemassa ainakin myös persialainen tyyli (käytetään lähinnä 6-yhteen), joka on ehkäpä kaikista tihein näistä tyyleistä samalla rengasmäärällä. Muiden kuin eurooppalaisten panssarityylien valmistamista voinee opetella muista oppaista tämän "perusopetuksen" jälkeen. Triviana mainittakoon että elokuvassa Joan of Arc ("suom." Jeanne D'Arc) oli jostain syystä käytössä itämainen panssarityyppi, joka on oikeastaan aika jännän näköinen.

Panssaria on mahdollista tihentää myös tekemällä siitä kaksinkertaista, eli jokaisen yhden renkaan sijasta laitetaan samaan kohtaan samalla tavalla kaksi rengasta. Toinen tapa tehdä kaksinkertaista panssaria on myös leikata renkaista suoraan kaksinkertaisia, mutta siitä seuraa jo omat ongelmansa. Kaksinkertainen 4-yhteen-panssari tunnetaan englanniksi myös nimellä "King's maille", joka lähinnä kuvaa sen hintaa keskiajalla. Nykyaikana suosittelen ennemmin tekemään tiheämpää panssaria käyttämällä tiheämpää kaavaa.

[kuva: 4-yhteen panssaria]

< edellinen | seuraava >

π