Rengaspanssari

Sekalaisia ohjeita

Hupun valmistaminen

Tupun ja Lupun valmistaminen ensi numerossa.

Rengashupun (engl. "coif") tekemiseen on kaksi varsin erilaista tapaa. Toinen mahdollisuus on aloittaa yhdestä isosta renkaasta johon liitetään kaksinkertainen määrä suljettuja renkaita kuin normaalisti (esim. 4-yhteen-kaavassa 8 kappaletta). Tästä lähdetään laajentamaan huppua ympyränmuotoisesti, vaihdellen rivillä olevien renkaiden määriä sen mukaan missä vaiheessa edetään. Tähän en tiedä tarkkoja ohjeita, sellaiset saattaa kuitenkin löytää netistä pienellä vaivalla, sillä tämä on kai se yleisempi tapa.

Toinen, helpompi, tapa on koota huppu suorakulmaisista paloista. Päälaelle tulee yksi suunnilleen neliön muotoinen kappale, johon liitetään eri puolille suorakulmaisia paloja (ei kuitenkaan kasvojen eteen, ellei välttämättä halua). Näitä paloja sitten sovitetaan kaventamalla pään ja kaulan muotoon, ja lopulta ne yhdistetään leuan alta yhteen. Kaulusta jatketaan peruskaavalla halutun mittaiseksi. Tähän ns. "block head" löytynee myös yksityiskohtaisempia ohjeita netistä.

Huppu kannattaa tehdä 4-yhteen-kaavalla korkeintaan 8mm sisähalkaisijaltaan olevista renkaista, sillä isommat reiät päässä eivät tunnu järin hyvältä.

Muita panssarista valmistettua objekteja

Rengaspanssarista on tehty varsin mielikuvituksellisia esineitä. Ideoiden herättämiseksi tässä lyhyt lista muutamista:

Smokki
Puetaan päälle pihdeillä avustaen.
Kravatti
Puetaan myös päälle pihdeillä, mutta se on oikean solmion solmimista ratkaisevasti helpompaa, eikä siten ole mikään este.
Bikinit
Suosittelen käyttämään pieniä renkaita...
Verhot
Näihin itämaiset kaavat soveltuvat mainiosti. Luultavasti kiinnitettävä erillisillä koukuilla kattoon, verhotangot tuskin kestävät.
Kaulapanta
Älkää kiusatko kuitenkaan eläimiä näillä, vain ihmisille.
Pussi
Rengaspanssarista saa aika hyvän pussin (esim. nopille), kun tekee pallon muotoisen kappaleen jossa on pyöreä aukko. Aukon ympäristön renkaiden läpi pujotetaan naru, josta vetämällä aukko saadaan suljettua.
Avainketjuja, koruja...
Vaikka rautalanka voikin olla karua, ei mikään estä käyttämästä esim. messinkistä lankaa... Näihin tällä sivustolla esitetyt kaavat eivät koruihin kuitenkaan juuri sovellu, mutta ketjuihin on useita omia kaavoja, joista eräät ovat varsin kauniita.

Loppusanat

No, siinä kaikki tällä kertaa. Nämä alunperin vuonna 1999 kirjoitetut ohjeet kokivat ensimmäisen todellisen päivityksen alkuvuodesta 2006, jolloin korjasin pahimpia kielioppivirheitä. Samalla voin tunnustaa myös sen, että en koskaan ole valmistanut yhtäkään kokonaista rengaspanssaria, vaikka tuolloin '99 moinen oli kovasti tekeillä. En siis välttämättä ole paras neuvonantaja käytännön kysymyksissä, mutta palautetta ja kysymyksiä saa toki siitä huolimatta edelleen lähettää. Mutta älkää odottako minulta (järkeviä) vastauksia... no, mihinkään, mutta erityisesti en tiedä mistä mitään tietyn vahvuista rautalankaa saa ostaa hyvään hintaan. Itse ostin omani aikoinaan jostain isommasta K-raudasta, josta rautalankaa löytyi myyjän avustuksella ison varaston nurkasta.

Mukavaa rautalankavääntelylaatuaikaa. =)

< edellinen | seuraava >

π