Rengaspanssari

Renkaiden valmistus (1/3)

Rengaspanssari koostuu nimensä mukaisesti renkaista. Nämä pienet renkaat valmistetaan useimmiten rautalangasta vääntämällä, mutta muitakin materiaaleja on käytetty. Renkaita voi tilata valmiina (ainakin ulkomailta), mutta hinta nousee rahtikulujen kanssa varsin suureksi. Suositeltavaa on valmistaa renkaat itse aidon käsityöläishengen tai -haamun mukaisesti. Tapoja on monia, mutta tässä on esitetty se yksinkertaisin ja halvin ratkaisu.

[kuva: renkaan mittasuhteet] Ennen renkaiden valmistusta on kuitenkin päätettävä käytettävän langan vahvuus (paksuus) sekä renkaiden (sisä)halkaisija. Paksumpi lanka pysyy paremmin kasassa, mutta sitä on vaikeampi taivuttaa (jolloin renkaista joutuu ehkä tekemään suurempia). Ohut lanka puolestaan näyttää hyvältä vain pienemmissä renkaissa, joita taas vaaditaan tietyn kokoisen panssarin valmistamiseen enemmän kuin suuria. Koska kyseessä on pitkälti makuasia, kannattaa kokeilla aluksi pienellä määrällä paria eri vaihtoehtoa ja valita näistä omasta mielestä parhaan näköinen. Yleisimmin käytetyt vahvuudet ovat väliltä 1.5mm - 3mm ja renkaiden halkaisijat 8mm - 15mm. Nettilähteiden mukaan tavallisimmat yhdistelmät lienevät 2mm/10mm ja 1.5mm/8mm.

Rautalanka kannattaa ostaa kilohintaan isosta rautakaupasta, sillä pieninä rullina löytyy harvoin tarpeeksi paksua lankaa ja hintaakin tulee huomattavasti enemmän. Rautalankaa saa kahta lajia: sinkittyä ja hehkutettua. Sinkitty lanka ei ruostu, kun taas hehkutettu on ruosteessa jo kaupassa. Ruosteen saa toki pois, ja monien mielestä panssarista tulee tällöin "aidomman" näköinen. Toisaalta sinkitty panssari vaatii vähemmän huolenpitoa ja hapettuu hieman sinertäväksi. Jokainen valitkoon makunsa mukaan.

Langan kiertämiseen renkaiksi tarvitaan jokin pyöreä tanko tai putki, jonka halkaisijan on oltava sama kuin haluttu renkaan sisähalkaisija. Käytännön syistä on tangon hyvä olla noin metrin mittainen. Rautakaupasta saa halvalla alumiisia tankoja ja putkia, jotka sopivat renkaita käsin vääntävälle varsin hyvin. Netissä on muita ohjeita tehostettuun renkaiden valmistukseen (esim. porakoneella tai kammella avustettuun vääntämiseen) - niitä käyttävälle puinen tanko voi olla parempi vaihtoehto, sillä se ei väänny mutkalle.

< edellinen | seuraava >

π