Rengaspanssari

Renkaiden valmistus (3/3)

[kuva: irtonainen rengas] Renkaat vaativat vielä hieman käsittelyä ennen käyttöä. Yleensä renkaat ovat vieteristä leikkkaamisen jälkeen vääntyneet leikkuukohdasta vähän miten sattuu, joten niitä on syytä hieman korjailla tässä vaiheessa.

4-yhteen- ja 6-yhteen-kaavoissa noin puolet renkaista tarvitaan käyttöön avonaisina. Puolet renkaista voidaan siis sulkea valmiiksi. Aidossa keskiaikaisessa panssarissa renkaat saatettiin sulkea niittaamalla päät toisiinsa, mutta jäljitelmäpanssarissa riittää taivuttaa renkaiden päät yhteen (ellei ole pakottavaa tarvetta saada panssaria kestämään miekaniskuja).

[kuva: avonainen rengas] Vaikka renkaat ovatkin valmiiksi hieman raollaan leikkaamisen jälkeen, pitää niitä yleensä avata vielä hieman enemmän, jotta toinen rengas mahtuisi raosta helposti läpi. Muotoilu onnistuu käyttämällä kaksia (keskenään samanlaisia) pitkäkärkisiä pihtejä. Avonaiset renkaat kannattaa valmistaa taivuttamalla renkaan päitä poikittain toisiinsa nähden. Siis ei niin, että rengasta vedettäisiin langan suuntaisesti soikioksi, vaan pyöreä muoto mahdollisimman hyvin säilyttäen. Oheisessa kuvassa on oikea taivutussuunta kuvattuna sekä edestä että sivulta.

[kuva: suljettu rengas] Suljetut renkaat tehdään painamalla pihdeillä langan päät tiukasti toisiaan vasten. Sulkemista on syytä harjoitella tässä vaiheessa, sillä aluksi tulee helposti puristaneeksi renkaan käyttökelvottomaksi, mikä ei tässä vaiheessa ei juuri haittaa, mutta on varsinaista panssaria tehdessä hyvinkin turhauttavaa. Jos rengas on vääntynyt leikkaamisesta (kuten yleensä on), taivutetaan päät ensin poikkisuunnassa kohdakkain. Tämän jälkeen puristetaan rengasta pihdeissä kunnes päät ovat tiiviisti yhdessä. Renkaasta tulee saada niin tiukka, että toinen suljettu rengas ei mistään kohdasta (esim. renkaiden "halkioiden" osuessa vastakkain) mahdu livahtamaan sen läpi.

Renkaita tarvitaan vähänkin isomman panssarin tekemisen aika pelottavilta kuulostavia määriä (yleensä viisinumeroisia lukuja), joten heti alkuun saattaa olla varsin pitkästyttävää koettaa tehdä kaikki renkaat valmiiksi kerralla. Suosittelen siis tekemään renkaita muutaman sadan kappaleen erissä aina muun valmistusprosessin lomassa.

< edellinen | seuraava >

π