#sanapeli Säännöt

Sisällys

[Alkuun]

Sääntöjen tarkoitus

Sanapeli on pohjimmiltaan varsin vapaamuotoinen peli, tai melkeinpä seuraleikki. Joidenkin omituisten pelaajien mielestä pisteillä ja voitolla ei edes ole kovinkaan suurta merkitystä pelin kannalta.

Peli toimii melko pitkälti pelaajien oman valvonnan alaisena — huonot ehdotukset eivät yksinkertaisesti saa ääniä. Nykyisillä pelaajamäärillä on kuitenkin osoittautunut tarpeelliseksi pitää yllä tiettyjä ”virallisia” pelisääntöjä. Näiden sääntöjen ensisijainen tarkoitus on yrittää selittää uusille pelaajille vuosien saatossa muotoutuneiden sääntöjen ja käytäntöjen tarkoitus, sekä vähentää kiistelyä säännöistä kanavalla.

Vakiopelaajille nämä säännöt ovat yleensä itsestäänselvyyksiä, ja kun niitä tulee itse kunkin silloin tällöin rikkoneeksi, voi rangaistuksen ymmärtää ottamatta sitä henkilökohtaisesti. Uusien pelaajien yleisin virhe on kuitenkin ryhtyä heti pelaamaan, tätä pitkää sääntösivua sen kummemmin lukematta, ja sitten suuttua ylläpidolle ja muille pelaajille näiden valittaessa suureen ääneen näennäisen pienistä rikkeistä. Tämän kohtalon välttämiseksi suosittelen vähintäänkin silmäilemään nämä säännöt läpi ennen pelaamisen aloittamista — ne ovat olemassa tarpeen vuoksi, eivät kielipoliisien iloksi.

[Alkuun]

Pelisäännöt

Sopupeli

Itseään ei saa äänestää olemalla kanavalla useammalla nimellä, tai pyytämällä kaveria (tai tietokoneohjelmaa) äänestämään itseään. Myös muu taktikointi äänestyksessä on kiellettyä, esimerkiksi huonon tai sääntöjen vastaisen ehdotuksen äänestäminen jotta hyvät pelaajat eivät saisi ”liikaa” pisteitä.

Viittaaminen

Äänestyksessä ei saa yrittää vaikuttaa muiden äänestykseen kehumalla, haukkumalla tai muuten kommentoimalla mitään tiettyjä ehdotuksia. Eli, kanavalle saa toki ”nauraa ääneen” tai kommentoida ehdotuksia yleisesti, mutta yksittäisiin ehdotuksiin ei saa viitata äänestyksen aikana.

Itsensäpaljastaminen

Viittaamiseen ja/tai sopupeliin rinnastuvaa toimintaa on paljastaa oma ehdotuksensa toisille äänestyksen aikana. Yleisin tapa, johon uudet pelaajat joskus lankeavat täysin vahingossa, on jatkuvasti kirjoittaa virkkeensä pienellä alkukirjaimella tai ilman pistettä lopussa. Persoonallinen tyyli ehdotusten sisällössä on toki sallittu.

Laittoman äänestäminen

Sääntöjen vastaisia ehdotuksia ei saa äänestää. Näistä ei kuitenkaan tarvitse ylläpitoon kuulumattomien mainita erikseen kanavalle äänestyksen aikana (se voisi olla viittaamista, ks. yllä). Ylläpidon huomiota voi toki ”laittomien” ehdotusten rankaisuun hakea yksityisviesteillä tai yleisellä toteamuksella (esim. ”Laiton?”) kanavalle.

Anaali

Pelin kevytmielisestä luonteesta huolimatta tarkoitus olisi pitää jutuissa yllä jonkinlaista tasoa (ei koske p*skamoodia). Täysin mauttomia alapään (ns. anaali-) juttuja tulisi siis välttää mahdollisuuksien mukaan. Kaksimielisyydet hyvällä maulla (tai hyvällä tavalla huonolla maulla) ovat toki sallittuja.

Muistakaa myös että juttujen taso riippuu pitkälti vuorokaudenajasta ja aktiivisena olevasta pelaajaporukasta — alkuillasta meno on usein täysin erilaista kuin aamuyöllä. Tätä sääntöä myös valvotaan vallitsevan tason mukaan, joten mitään yleispätevää linjavetoa ”tason” suhteen on käytännössä mahdotonta tehdä.

Tämä oli kenties pelin ensimmäinen sääntö, jonka nimi on peräisin vuosien takaa. Se ei siis tarkoita sitä, että juuri anaaliin (tai mihinkään muuhun spesifiseen aukkoon, elimeen tahi eläimeen) liittyvät lauseet olisivat kiellettyjä, vaan kattaa yleisesti kaikki ”sopimattomat” jutut. Mikään tietty sana ei myöskään ole erikseen kielletty, mutta liiallista kiroilua on hyvä välttää.

Väärät alkukirjaimet

Sanat on kirjoitettava oikeilla alkukirjaimilla, jotta ne vastaisivat akronyymiä. Esimerkiksi p-kirjaimella alkavia sanoja ei saa kirjoittaa b:llä vain siksi ettei keksi sopivaa b-sanaa lauseeseensa.

Mahdollisena, mutta erittäin harkiten käytettävänä, poikkeuksena v-alkuiset sanat voi ehkä, joskus, mahdollisesti, joissain tilanteissa kirjoittaa w:llä wanhahtavan mielikuvan luomiseksi. Kehotan äänestäjiä miettimään tapauskohtaisesti onko kyseessä toimiva tehokeino, vai eikö tekijä vain keksinyt yhtään w-sanaa.

Sanojenyhteenkirjoittaminen

Pelin perusidea on keksiä akronyymin kirjaimiin sopiva selitys. Tätä perusideaa ei missään nimessä saa kiertää esim. kirjoittamalla erillisiä sanoja yhteen — ei vaikka sieltä lopusta tuntuu juuri puuttuvan se yksi kirjain jonka avulla saisi aikaan täydellisen ääniharavalauseen.

Kun koko peli perustuu juuri annettujen kirjainten käyttämiseen, menisi koko touhulta pohja täysin jos näennäisen pienetkin rikkeet tämän suhteen sallittaisiin. Akronyymiä ei saa kiertää!

lappeen Ranta

Yhdyssanoja ei saa kirjoittaa erikseen, samasta syystä kuin erillisiä sanoja ei saa kirjoittaa yhteen (ks. yllä). Yhdyssanat tuntuvat tuottavan monille vaikeuksia, ja siksi tämä sääntö tuntuu aiheuttaa merkitykseensä nähden suhteettoman paljon kiistelyä kanavalla.

Pyydän pelaajia muistamaan, että yhdyssanavirheistä tulevien rangaistusten tarkoituksena ei ole ”kielipoliisien” päteminen vaan pelin perusidean säilyttäminen. Olkaa ystävällisiä ja älkää ottako mahdollisia rangaistuksia liian vakavasti (saati sitten henkilökohtaisesti). Tai älkää ainakaan valittako asiasta.

Sanojen korvaaminen erikoismerkeillä

On sallittua käyttää &- ja /-merkkiä sanojen välissä, mutta niillä ei kuitenkaan saa korvata ja ja/tai tai -sanoja. Eli on sallittua kirjoittaa esimerkiksi ”Lakitoimisto Brenner & Brenner.” mutta kiellettyä laittaa ”Söin nakit & ranskalaiset.”.

Väärät erisnimet

Väärän alkukirjaimen sääntö (ks. yllä) koskee myös erisnimiä. Tässä on kuitenkin syytä tehdä ero keksittyjen ja todellisten nimien välillä. Eli, nimiä saa toki keksiä, mutta pisteitä ei saa kalastaa esittämällä nimellä jotain muuta kuin se on. Siispä esimerkiksi ”Mika Päkkinen, formulakuski.” on laiton, koska siinä selkeästi vain esitetään Mika Häkkistä. Sen sijaan ”Matti Pikataival, formulakuski.” on sallittu, sillä kyseessä on selkeästi täysin fiktiivinen nimi.

Erikseen sallittuja ovat asiayhteyteen sopivat humoristiset väännökset oikeista nimistä, esimerkiksi Centvrionin tekele: ”Seppo Ovi, muusikko. Matti Ulko-oven veli.” Tässä jälkimmäinen osa tekee kokonaisuudesta sallitun, vaikka pelkkä alkuosa kiertääkin Seppo Hovin nimeä väärällä alkukirjaimella.

Kirjainsotku

Hyvä selitys akronyymille abcd ei ole ”a b c d”, tai mikään muukaan merkityksetön kirjainsotku. Tälläiset selitykset eivät ole hyviä tai omaperäisiä, eivätkä kuvasta kekseliäästi luomisen tuskaa.

HUOMION KERJÄÄMINEN!!!!!111

Huomiota ei saa kerätä millään tarpeettomilla typografisilla hirvityksillä, esimerkiksi kirjoittamalla isoilla kirjaimilla tai laittamalla tarpeettoman monta huutomerkkiä lauseen loppuun. Erityisen kiellettyjä ovat erikoismerkeillä tapahtuvat kikkailut, puhumattakaan värikoodeista, lihavoinnista tai vastaavista kauhistuksista.

Hymiöt akroissa =(

Vaikka ns. hymiöiden käyttö on yleisesti suotavaa netissä keskusteltaessa, ei niitä kuitenkaan saa käyttää pelissä. Syynä on yksinkertaisesti se, että ne lisäävät akronyymiin liittymätöntä sisältöä ehdotuksiin ja kiertävät täten akronyymiä.

Esimerkiksi, on eri asia sanoa ”Ukki kuoli.” kuin ”Ukki kuoli. =(” tai ”Ukki kuoli. ;D” — kahdessa jälkimmäisessä esimerkissä hymiö selkeästi lisää merkitystä lauseeseen liittymättä mihinkään akronyymin kirjaimeen.

Kielisekamelska

Pelissä saa käyttää mitä tahansa osaamaansa kieltä (jota uskoo äänestäjien osaavan). Muita kuin suomen- tai englanninkielisiä ehdotuksia kuitenkin harvemmin äänestetään.

Pelissä ei kuitenkaan saa sekoittaa eri kieliä keskenään ilman asiayhteydessä ilmenevää syytä. Eli, in the middle of lausetta kan man inte laittaa words eri kielellä. Esimerkki sallitusta kaksikielisestä ehdotuksesta olisi vaikkapa: Englantilainen tervehdys: "Hello."

Järjettömät lauseet

Akronyyminselityksissä on tarkoitus olla jotain (ainakin etäisesti) järkevää sisältöä. Jokainen pystyy luultavasti keksimään tietyillä kirjaimilla alkavia sanoja toistensa perään, mutta tässä pelissä olisi tarkoitus lisäksi muodostaa näistä sanoista jokin kokonaisuus.

Hirvi Ladalla turboahdettu mansikka. Esko vihreän lensi hauki titityy. Järki hukassa hahaa susi fiksu.

Toistaminen toistaminen toistaminen

Aina joskus käy niin, että jostain hauskasta jutusta tai ideasta muodostuu inside-vitsi, jota sitten aletaan toistaa aina tilaisuuden tullen. Tämä voi hetken olla ihan hauskaa ja sallittuakin, mutta kun porukka äänestää esim. yhden sanan tai nimen takia mitä tahansa tähän vitsiin viittaavaa roskaa — oikeasti hyvien ehdotusten kustannuksella — alkaa homma olla rinnastettavissa sopupeliin.

Toistakaa siis juttuja vain kohtuudella, esim. vain sen yhden illan ajan kun sama porukka on yhä paikalla.

[Alkuun]

Kanavakäyttäytyminen

Pelkkien pelisääntöjen ohella on syytä kiinnittää huomiota myös muuhun käyttäytymiseen kanavalla. Periaatteessa tähän riittää yleinen netiketti1 varsin mainiosti, joten en ala kirjoittaa mitään yleistä käytöstapaopasta tämän pelin sääntöihin.

Tällaisella ”sosiaalisella pelikanavalla” kannattaa myös pitää mielessä, että kanavan ainoa tarkoitus ei ole toimia pelipaikkana. Hyvien tapojen mukaista on kysyä ennen pelin käynnistämistä (ja odottaa vastausta). Tällöin voidaan samalla sopia myös pelattavasta pelimoodista.

Vierailijoiden ja uusien tulokkaiden tulisi myös ymmärtää, että useimmat kanavan vakiopelaajat ovat tunteneet toisensa (ainakin netin kautta) vuosia, ja tähän ”sisäpiiriin” pääseminen kestää aikansa. Kanavalla voi saada aika kylmän vastaanoton jos täysin tuntemattomana tyyppinä tunkee yht’äkkiä lusikkansa toisten soppaan. Suosittelen tarkkailemaan tilannetta ensin jonkin aikaa ja tutustumaan ilmapiiriin hieman pidemmällä aikavälillä. Äkkiseltään kanavalle vilkaistessa joskus itseäkin hirvittää ajatella millaisen kuvan joku ulkopuolinen saisi meistä – juttujen taso on usein varsin alhaalla (ja yleiseltä käytökseltäänkin monet vanhemmat vakiopelaajat tuntuvat teiniytyneen uudelleen). Spekloin tämän johtuvan osittain siitä, että olemme kuluttaneet kaikki hyvät jutut loppuun (ja tiedämme jokseenkin millaisia huonoja juttuja toiset kestävät).

Loppujen lopuksi #sanapeli on kuitenkin enimmäkseen harmiton paikka, ja pelaajatkin ovat aika mukavaa2 porukkaa. Vaatii vain hieman totuttelua ja sinnikkyyttä.

Tervetuloa.


[1] - Lyhyesti: olkaahan ihmisiksi.
[2] - Pohjimmiltaan. Useimmat. Tai ainakin melko monet.