#sanapeli Ohjeet

Sisällys

[Alkuun]

Johdanto

Nämä ovat aloittelijoille suunnatut ohjeet Sanapeliin. Ohjeiden lisäksi on tärkeää tutustua myös pelin sääntöihin. Näissä on yhteensä aika paljon luettavaa, mutta kanavalla saa paljon paremman vastaanoton kun ymmärtää säännöt ainakin pääpiirteittäin (ja käyttäytyy sen mukaisesti).

[Halea]

Sanapelin idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan keksiä mahdollisimman hyvä (esim. hauska tai muuten iskevä) selitys koneen arpomalle akronyymille1. Pelaajat äänestävät mielestään parasta toisten keksimää selitystä ja ehdotukset pisteytetään äänien perusteella. Pelin voittaja on ehdotuksillaan eniten pisteitä kerännyt pelaaja.

Pelinhoitajana toimii botti2. Yleisin pelinhoitajabottime on nimeltään Halea (kuvassa), ja löytyy IRCNet-verkosta kanavalta #sanapeli. Botti saattaa joskus olla tilapäisesti jonkin muun niminen (esimerkiksi Agrik). Botti kertoo pelin etenemisestä sekä kanavalla että yksityisviesteillä pelaajille. Jos tämä on sinulle täysin hepreaa (etkä osaa hepreaa), tutustu ensin IRC:n käyttöön.

[Alkuun]

Kierroksen kulku

Sanapeli etenee kierroksittain. Kaikille kierroksille ei ole pakko osallistua, ja käynnissä olevaan peliin voi tulla mukaan minkä tahansa kierroksen alussa. Peli kestää tyypillisesti viisi kierrosta, mutta erilaisia erikoispelejäkin pelataan. Jokaisella kierroksella on seuraavat vaiheet:

  1. Akronyymi
  2. Äänestys
  3. Pisteytys
[Alkuun]

Akronyymin selittäminen

Jokaisen kierroksen alussa botti kertoo kanavalla kierroksen akronyymin (joka arvotaan suhteellisen satunnaisesti), sekä antaa aikarajan jonka puitteissa pelaajien on keksittävä selitys. Tavallisesti aikaa on noin minuutin verran. Kierroksen alku voi näyttää tyypillisessä IRC-ohjelmassa esimerkiksi tältä:

<Halea> --- Kierros 1/5
<Halea> --- Akronyymi: kvuja (55 sekuntia)

Tässä esimerkissä akronyymi on siis kvuja, ja sen selittämiseen on aikaa 55 sekuntia. Uusista pelaajista ajat tuntuvat usein liian lyhyiltä, mutta pienellä harjoittelulla homma alkaa kyllä sujua. Pelissä onkin parhaimmillaan kyse eräänlaisesta tajunnanvirran ja luovan paniikin yhdistämisestä.

Ehdotukset akronyymin selityksiksi lähetetään yksityisviesteinä botille, eli IRC-ohjelmasta riippuen joko komennolla tyyliin /msg Halea tai avaamalla botille oma keskusteluikkuna, esim. komennolla /query Halea. Suosittu tapa pelaajien keskuudessa on tehdä IRC-ohjelmaan alias3 /sp pelaamiseen.

Ehdotuksen sanojen alkukirjainten on vastattava akronyymissä annettuja kirjaimia — siitähän tässä pelissä on kysymys. Lisäksi ehdotuksessa on luonnollisesti oltava jotain järkeä4 (eikä vain sanoja peräkkäin), ja useimmissa peleissä olisi suotavaa pitää ehdotukset jokseenkin hyvän maun mukaisina. Ehdotukset tulisi myös kirjoittaa ”normaalilla tavalla”, eli mm. niin että virkkeet alkavat isolla alkukirjaimella ja päättyvät pisteeseen (tai kysymys- tai huutomerkkiin). Tällöin kukaan tietty pelaaja ei suoraan erotu joukosta kirjoitustyyliltään.

Näennäisen turhista oikeinkirjoitus- ja muista säännöistä niuhottaminen voi tuntua uusista pelaajista turhalta ja tiukkapipoiselta. Tarkoituksena ei suinkaan ole ns. nussia pilkkua tai päteä omilla (kyseenalaisilla) kielioppitaidoilla, vaan pitää peli toimivana ja alkuperäisen idean mukaisena. Toivon uusilta (ja vanhoilta) pelaajilta ymmärrystä asian suhteen. Tästä kuitenkin lisää sääntösivulla.

Kukin pelaaja voi osallistua kierrokselle vain yhdellä ehdotuksella: uuden ehdotuksen lähettäminen korvaa edellisen. Esimerkiksi kirjoitusvirheet siis voi (ja kannattaa) korjata. Ehdotuksensa rikkomista ei tarvitse pelätä, sillä vain akronyymin mukaiset ehdotukset jäävät voimaan.

Botti kuittaa vastaanottamansa ehdotukset, ja ilmoittaa mahdollisesti pieleen menneistä — akronyymiä vastaamattomista tai myöhässä tulleista — ehdotuksista. Kannattaa muistaa että viiveen takia aika loppuu jo ennen kuin ilmoitus asiasta saapuu kanavalle, joten pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että ehdotus ei ehdi perille — vaikka pelaajan näkökulmasta aika näyttäisikin riittäneen mainiosti — ja lisäksi ovikello soi ja siellä on humppaava naapuri rytmiorkesterin kanssa tuomassa gorillahäkkiä olohuoneeseen.

[Alkuun]

Äänestys

Akronyyminselitysajan päätyttyä alkaa äänestysvaihe. Tällöin botti listaa kaikki saamansa ehdotukset kanavalle nimettöminä. Lista voi näyttää esimerkiksi tältä:

<Halea> 1. Komerossani verenhimoinen urosleijona? Joutaviaaaa... AAAARGH!
<Halea> 2. Korkea verotus uhkaa - joulupukki avuksi?
<Halea> 3. Koneiden vallankumous utopiaa? Jyväskylässä ainakin.
<Halea> 4. Kalamiehet vieheineen urheitakin jahdatessaan ahvenia?
<Halea> 5. Kerhohuoneiston viereen uusi jättikokoinen atomivoimala.
<Halea> 6. Kun vaara uhkaa: Juokse. Aina.
<Halea> 7. Kuolema vaanii usein jossain arvaamattomasti.
<Halea> 8. Koira vei ukin jalan (artifisiaalisen).
<Halea> 9. Keittiössä voi Ugandassa joutua ateriaksi.
<Halea> -- Valitse paras ehdotus - aikaa 75 sekuntia.

Luettuasi kaikki ehdotukset läpi, voit äänestää mielestäsi parasta ehdotusta lähettämällä Halealle kyseisen ehdotuksen numeron privaattiviestinä (samalla tavalla kuin ehdotusta tehdessäkin). Omaa ääntä voi vaihtaa äänestysajan puitteissa ehdotukselta toiselle, yksinkertaisesti äänestämällä uudestaan.

Jos teit itse ehdotuksen kierrokselle, sinun on myös pakko äänestää jotain toista ehdotusta sillä kierroksella. Ulkopuolelta (tekemättä itse lausetta) voi myös äänestää, mutta pakko ei ole vaikka olisi osallistunut sen pelin muille kierroksille. Reiluun peliin toki kuuluu äänestää hyviä ehdotuksia ulkopuoleltakin, vaikka ei olisikaan ns. oma lehmä ojassa.

Kukin päättäköön itse miten arvioi ehdotusten hyvyyttä, mutta sääntöjen vastaisia ehdotuksia ei saa koskaan äänestää. Luonnollisesti kaikenlainen sopupeli ja äänestyksessä huijaaminen (kavereiden tai tietokoneohjelmien avulla) on ehdottomasti kielletty. Tästä lisää sääntösivulla.

Nykyään saattaa olla myös mahdollista äänestää useita ehdotuksia samalla kierroksella, pelin asetuksista riippuen. Tämä tapahtuu antamalla useita numeroita samassa äänestysviestissä, esim. /msg Halea , 2 8 tai /msg Halea , 9,1,3. Luonnollisesti samat äänestyssäännöt pätevät moniinkin ehdotuksiin (ei sääntöjen vastaisia tai sopupeliä ja vain oikeasti omasta mielestään kierroksen parhaita). Samaa ehdotusta ei tietenkään kykene äänestämään montaa kertaa. Moniäänestyksen tarkoitus o mahdollistaa usean muun pelaajan palkitseminen silloin kun kierroksen parhaat ehdotukset ovat ”yhtä hyviä” tai ”eri tavalla parhaita”. Koskaan ei toki ole pakko äänestää montaa ehdotusta, ja suositeltavaa onkin valita vain se yksi paras silloin kun valinta on itselle selkeä. Moniäänestyksen filosofiasta on lisää kysymyssivuilla.

[Alkuun]

Pisteytys ja pelin loppuminen

Äänestysajan jälkeen botti listaa kanavalle kunkin ehdotuksen saamat pisteet, sekä paljastaa tekijöiden nimet. Myös pelin kokonaispistetilanne näytetään yleensä kanavalle joka kierroksen jälkeen.

Pelin voittaja on luonnollisesti eniten pisteitä kerännyt pelaaja. Mikäli pelin viimeisen kierroksen jälkeen useita pelaajia jakaa keskenään kärkipaikan, ratkaistaan tasapeli pelaamalla lisäkierroksia kunnes vain yksi on voittaja. Peli saattaa loppua myös ennen aikojaan mikäli pelaajia ei ole tarpeeksi, tai jos ylläpito katsoo jostain syystä aiheelliseksi lopettaa pelin kesken.

Pelin loputtua voidaankin sitten ottaa ”vielä yksi peli”…

[Alkuun]

Erikoispelit

Normaalin pelin lisäksi pelataan välillä erilaisia erikoispelimoodeja. Erikoispeleistä tulisi yleensä neuvotella kanavalla ennen moisen käynnistämistä ja vuorotella pelityyppejä.

Tässä muutamia yleisimpiä erikoispelejä esiteltynä:

Lyhytakronyymimoodi

Kuten normaalipeli, mutta akronyymeissä on keskimäärin vähemmän kirjaimia. Näennäisesti helpompi ja nopeampi, mutta toisaalta vaikeampi tuottaa ”sisällökkäitä” lauseita. Varjopuolena myös samat 3-4-kirjaimiset akronyymit toistuvat kohtalaisen usein. Saattaa kuitenkin soveltua joskus esim. töistä tai koulusta (köh) pelaamiseen.

Pitkä peli

Yksinkertaisesti tavallista pidempi peli, kymmenen kierrosta viiden sijaan. Myös tätä pidempiä pelejä on pelattu, kuuluisimpana maraton, joka kestää 100 kierrosta.

Peli tiettyyn pistemäärään

Yksinkertainen muunnos normaalipelistä on pelata tietyn kierrosmäärän sijasta siihen asti kunnes joku pelaaja ylittää tietyn pistemäärän. Tyypillinen raja on ollut 13 pistettä. Näissäkin peleissä tasapelit ratkaistaan lisäkierroksilla, mikäli usea pelaaja ylittää pisterajan samalla pisteluvulla.

Vainoharha

Vainoharhamoodi (tuttavallisemmin vaino) on kuten normaali peli, mutta pelaajien nimiä ei paljasteta kierroksen lopussa, eikä kokonaispisteitä näytetä ennen viimeistä kierrosta. Tämä sopii vainoharhaisten lisäksi myös vaatimattomille ja ujoille.

Oodimoodi

Runoilijamoodi: akronyymiin mahtuu vaikka oodi, siitä pitää huolen koodi. Akronyymit ovat kovin pitkiä, niin että saattaa jopa moni itkiä, mutta heikot näin saa joukosta kitkiä. Ei, moodissa ei pakko ole kirjoittaa runoja, siihen hajoaisivat muutkin kuin punoja.

Toistomoodi

Toistomoodissa akronyymin kirjaimet on toistettava vähintään kerran. Siis, kun toistoakronyymi on vaikkapa abc, ehdotukset on tehtävä kuin akronyymi olisi abcabc tai abcabcabc tai abcabcabcabc, jne. Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta mahdollistaa melkoista tajunnanvirtaa.

Teema

Ohjelmallisesti toteutettujen erikoispelien lisäksi mistä tahansa pelistä saadaan yhteisellä sopimuksella teemapeli — päätetään vain jokin teema jota pelissä on noudatettava. Teema voidaan sopia joko koko pelille (on pelattu esim. murha-teemapeli ja aviorikos-teemapeli), tai yksittäisille kierroksille erikseen (esim. ”lentokapteenin viimeiset sanat” tai ”kirjoitus hautakivessä”).

Teemapeleissä tulee ehdottomasti tehdä ja äänestää vain teemaa noudattavia ehdotuksia.

Jokeripeli

Jokeripelin akronyymeissä voi esiintyä kirjainten lisäksi myös jokeri, eli kysymysmerkki. Ehdotukseen voi laittaa Jokerin kohdalle millä tahansa suomalaisella kirjaimella alkavan sanan. Teemat (ks. yllä) soveltuvat hyvin jokeripeliin, etenkin jos sovitaan jokin tietty sana joka jokerin kohdalle tulee laittaa.

Jokeripeleissä tehdyt ehdotukset eivät mene pistelokeihin.

Blondimoodi

Blondimoodissa kaikki kirjaimet ovat vapaavalintaisia. Eli muuhun ei tarvitse kiinnittää huomiota kuin sen pituuteen… siis akronyymin. Tätä pelattaessa kannattaa ehdottomasti sopia jokin teema lauseille, tai touhussa ei ole kovin paljon järkeä.

Blondipeleissä tehdyt ehdotukset eivät mene pistelokeihin.

Pistevainoharha

Hieman kuten vainoharhamoodi, mutta pelaajien nimien sijaan piilossa ovat ehdotusten saamat pisteet. Pelaaja ei siis koskaan voi tietää kuinka paljon pisteitä hänellä, tai kellään muullakaan on. Umm.

Vieraskielimoodit

Pelissä on mahdollista pelata myös eräitä vieraskielisiä moodeja, joissa kielten prepositiot/yms eivät (välttämättä) ”vie” kirjaimia. Esimerkiksi englantimoodissa akronyymiin abc voisi laittaa tavalliseen tapaan lauseen ”A black cat.” mutta myös ”Arthur of beautiful Camelot.” Tämä vastaa jossain määrin vieraiden kielien akronyymikäytäntöä, vrt. FBI (”Federal Bureau of Investigation”).

P*skamoodi

Tarkoituksena vääntää ihan sitä ihteään. Tähän sorrutaan lähinnä yömyöhään. (Tai parempi olisi, ettei kielletä!) Nykyään usein vieläpä CAPS LOCK -varianttina, jossa ehdotukset kirjoitetaan kokonaan isoilla kirjaimilla.

Muut erikoispelit

Myös muita erikoispelejä löytyy, mutta ne eivät juuri vaadi erityistä opastusta. Käytössä olevien pelityyppien valikoima vaihtelee välillä ja joidenkin pelityyppien käynnistyskomennot ovat vain aika pienen porukan tiedossa (mm. puhkipelaamisen välttämiseksi). Nykyään ylläpidon on mahdollista myös määritellä uusia pelimoodeja ”lennossa”.

[Alkuun]

Ohjeiden lukemisen jälkeen

Näiden perusohjeiden lukemisen jälkeen uuden pelaajan kannattaa ehdottomasti opetella sääntöjen pääpiirteet. Tämän jälkeen kannattaa ehkä pikaisesti vilkaista myös kysymyssivulle, josta ainakin löytyy pari kätevää niksiä pelaamiseen eri IRC-ohjelmien avulla.

Lisää tietoa pelistä, kanavasta ja kanavalaisista saakin sitten parhaiten itse kanavalta. Kysymyksiä näistä sivuista, ohjeista ja säännöistä voi myös esittää suoraan minulle. Sanapeliin liittyen olen parhaiten tavoitettavissa IRCNetistä nimellä Arkku, mutta myös muita yhteydenottotapoja voi käyttää — yhteystietoja löytyy esimerkiksi kotisivuiltani.


[1] - Akronyymi on sanojen alkukirjaimista muodostettu lyhenne.
[2] - Botti on tietokoneohjelma, vähän niin kuin K.I.T.T. Ritari Ässässä, tai jokin hieno robotti jossa vilkkuu punaisia LED-valoja.
[3] - Katso vinkkejä pelialiaksen tekoon kysymyssivulta.
[4] - Järjen määritelmä on vielä avoinna.